Špranj'ca

Razpoka v času

Ogenj naš vsakdanji

16.07.2013

Sedeti ob odprtem ognju in zgolj občudovati nežne plamenčke, je prav sproščujoče.

Lahko pa ob tem še kaj skuhamo, takole čisto po taborniško. Da zadiši in nas premami okus hrane, ki smo jo skuhali na prostem.

Postaviti “ognjeno jamo” je precej preprosto. Pri nas doma smo v roke pljunili trije, mi2 in Junior, ki je prvič v življenju mešal malto in beton. Tako “moško” delo je bilo to … Malo je jamral. A le na začetku. Potem mu je postalo všeč. Sicer pa … kar naj se uči :)

Kako začnemo?

Najprej najdemo dovolj raven in “čist” prostor, brez rastja in dreves v bližini.

Mi smo ga skopali kar sredi s travnatimi rešetkami pokritega prostora, ki že nekaj let ni služil za posedanje. Skopali smo približno 30 cm globoko kvadratno jamo. Jamo lahko naredimo tudi okroglo, če nam je tako ljubše.

Na dno smo nasuli nekaj peska in površino poravnali, nato pa dno zabetonirali. Jamo smo obzidali z opekami, da rob sega približno 20 cm nad nivo zunanje površine. Opeko smo premazali z lanenim oljem, da smo zaprli pore.

Da bi preprečili nabiranje vode ob dežju, smo ob robu navrtali nekaj lukenj.
Namesto opeke lahko uporabimo tudi okrogle ali lomljene kamne, tlakovce, škarpnike, lahko pa obrobo tudi zabetoniramo …

Pomembno je le, da material, ki ga izberemo, zdrži dovolj visoke temperature in je (ker ognjene jame pozimi ne bomo spravljali pod streho) tudi neobčutljiv na zmrzal.

V ognjeni jami lahko marsikaj skuhamo in spečemo. Nekaj predlogov je dala Ana v poletni spletni reviji Dom in stil – na straneh 94 do 97, nekaj pa jih bom v naslednjih objavah nanizala sama: hrenovke, piščanec v slanini s pestom, pečena zelenjava, krompir z zeliščnim maslom ….

Ah, seveda – uspešnica letošnjega poletja so – PENCEEEEE … če ob tem pride še nasproti nutelina torta prijateljice Dejzi, preprosto ne moreš reči ne. :)

  • Share/Bookmark
 

Avtor Siničica, zapisano 16.07.2013 ob 09:13 pod DiS, Fotka je 1000 besed, Mulci, Tja-ra-ta-dam. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Ogenj naš vsakdanji”
  1. hali - 17.07.2013 ob 13:23

    Mmhmhm odlično, zanimivo in super za družbo.Pa še ogreje te v teh hladnič, čisto nič poletnih večerih :-)

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
  • Strani

  • Nazadnje počvekano

  • Arhiv