Špranj'ca

Razpoka v času

Barva julija je zelena. Vsaj pri nas doma.

14.07.2013

Povedali so mi, da zanemarjam tale moj blogerski kotiček. Prav imajo. Tudi to, da se mi očitno dogaja vse preveč (pametnih) reči, da bi jih imela čas še zapisovati, imajo na nek način prav. Malce sem se polenila. Po eni strani. Po drugi pa gre preprosto zato, da po dolgem delovniku za računalnikom raje brkljam zunaj.

Kljub slabemu vremenu spomladi smo nekako spravili idejo o (skoraj) organskem vrtu ob vili Špranjci v življenje. Grede so lepo pokrite s slamo, rastejo paradižnički, solata, jagode, rdečelistna blitva, korenček, česen, čebula, meni tako ljube bučke (ki jih Junior ne mara, ampak jih poje, če mu ne povem, da so v omaki :) , pa grah in fižol in bob …  In krompir. Veliko krompirja.

Sosedi so najprej gledali prav skeptično, ko sva privlekla domov gomilo bal slame. Po moje so se bali, da bova postavila še kokošnjak.  Saj ne, da nisem razmišljala o tem, pa me je misel, da bi bilo potem treba to kokošje domovanje enkrat na teden čistiti, pa da bi naši pesjani verjetno veselo podili uboge jajce-neske naokoli, nekako “ohladila.” Ko je sosede skepsa minila, so pričeli spraševati in si izposojati knjigo. Knjigo? :)

Ideja za organski vrtiček je svoj žar dokončno dobila po podrobnem prebiranju knjige Zeleni kvadrat. Tako zelo me je navdušila, da sem se tam aprila šla celo pogovarjat z avtorico Kornelijo Benyovsky Šoštarić, klepet sem potem spravila na papir za, meni tako ljubo, spletno revijo Dom in stil …

Ah, ko že klepetamo o tem, ste si ogledali poletno številko?

Nežna je, ustvarjalna, koprneče poletna, zelena, dišeča …

In tako zelo vesela sem, da jo lahko soustvarjam … se pa zavedam, da bom morala posodobiti profilno sliko :) Moja nečakinja, s katero gledava rožice,bo kmalu stara dve leti, na fotki ni bila še niti eno. Pa kakšno kilo sem dobila nazaj … Eh. Ampak je pa nasmeh še malce večji :)

Pa da ne bo pomote, zeleni kvadrat sem sicer imela pri hiši že prej, za tri korenčke in dve bučki velik, zdaj jih pač imamo v množini. Malce zato, da vem, kaj dajemo v usta vsaj v tistih toplejših mesecih, veliko pa zato, da se resetiram, pomirim, od-stresem. MojM se ne pritožuje, vrtnar po duši in poklicu, doma preizkušava različne recepte za bio-organske pripravke, kaj deluje in kaj ne … Mimogrede, tiste uši na bobu me bodo spravile ob pamet, kakšna zamisel?

Zelenjava se rima s sadjem, kajne?

Tako sva z mojimM spomladi zasadila hruške, kivi, trto, marelico, brusnice, kosmuljo, jeseni naju čaka še izbira najbolj optimalne jablane in češnje. Komaj čakam, da se bodo mulci mastili z rdečimi debelinkami. No, ja, jaz se bom …

Kaj se še dogaja? VELIKO!

V Dom in Stil pišem tudi o tem, kako smo se Špranjevci lotili izdelave ognjene jame. Kaj je to? Guglanje bo lažje, če vnesete “fire pit” … O tem pa … naslednjič.  :)

  • Share/Bookmark
 

Avtor Siničica, zapisano 14.07.2013 ob 22:03 pod DiS, Knjižna polica, Krtek, Srčna stvar, Zemljanka. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

En odgovor na “Barva julija je zelena. Vsaj pri nas doma.”
  1. hali - 16.07.2013 ob 12:15

    :-) VESELA SEM TVOJE OBJAVE, SEM TE POGREŠALA :-)

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
  • Strani

  • Nazadnje počvekano

  • Arhiv