Špranj'ca

Razpoka v času

Test Renault Espace ali ko v avto spraviš vse mulce, dvoje sanke in še kaj

23.03.2013

Tole objavo dolgujem že nekaj časa. Se posipam s pepelom – glede na količino drv, ki smo jih zadnji mesec pokurili v našem kaminčku, je le-tega kar nekaj – ampak resnično nisem našla časa. Mi pa zato spomin ni čisto nič zbledel in lahko napišem, kar smo Špranjevci ugotovili tistih nekaj dni, ko smo vozili tole ogromno reč … admiralsko ladjo Renault Grand Espace Celsium dCi 150.

Priznam, da je bila dimenzija testa povsem drugačna. Če smo se z J.Lo ali Dacio Lodgy vozili kot z lokomotivo (resnično se opravičujem, ampak boljše primerjave še nisem našla), je bilo tole plutje čez Atlantik. Fantje ne bi bili fantje, če ne bi ugotovili, kje vse in za kaj vse so tiste tipke levo, desno, spodaj, zgoraj … jaz pa iskreno priznam, da sem imela težave z iskanje ročne zavore. Ker je v bistvu ni. Oziroma je, v obliki mini tipke. In nasploh je tako avtomatična, da sama ve, kdaj spustit in kdaj zategnit, ah … kaj bi razlagala. Espace je dejansko razkošje. Ne samo prostora, pač pa tudi vožnje. Udobno se namestiš, personaliziraš vse svoje nastavitve in uživaš v tako mirni vožnji, kot da bi jadral. Preglednost rulz, dodaja MojM.

Seveda potem kolneš, ko ti naslednji dan nekdo s 30 cm več višine, tvoje idealne nastavitve “popravi” na svoje in nekako nikoli ne najdeš več tiste čisto prave pozicije naslonjala … pa saj poznate to.

Tisti, ki že nekaj časa vozijo tele ladje, so vedno prisegali nanje in zdaj jih razumem. Pa to ni oglaševanje, ker bom napisala tudi nekaj “groznega”, za kar me bodo moji doma grdo gledali – avto je krasen in super, ampak zame čisto preveč zapleten. Moški del Špranjevskega klana – mimogrede, s 5 proti 1 sem v nemogoči manjšini – se s tem ne strinja in pravi, da je to samo stvar navade. Verjetno res. In verjetno gre res za točno tisto, kar odličen avto po pravilih sodobne tehnologije mora biti. Kajti, ko smo se spravili na vožnjo in ko tudi po 4 urah nisem bila niti malo “potlačena”, sem morala priznati, da je to zelo ok zadevca. Za izredno pozitivno se je izkazalo, da so prav vsi sedeži zadaj ločeni med seboj. Tako lahko postaviš vse tako kot ti ustreza. Tudi pritoževanje najstnikov, da je nekam malo prostora za njihove dolge noge, se je kmalu poleglo, ko so ugotovili, da si lahko čisto vse nastavijo. Tudi razdaljo od prednjega sedeža in podobno … Zakon!

Ker smo pač testirali Espacea v zimski idili, se nekako nismo mogli odpraviti na taborjenje na Kolpo – kar bi bil ultimativni izziv za en tak enoprostorec – je naš test prostornine, ki jo ponuja taka zverina pač temu primerno prilagojen. Sanke! Ene, dve … Koliko jih spravimo noter?

Tole pa je veliko, a ne?

Si kar predstavljam, kako bi lahko 2 + 4 in še vse torbe, šotorji in vsa drobnarijasta krama, potovalke šli s tem prostornežem na počitnice. Najmlajši čriček je zaključil, da gre za hišo na kolesih. No, saj glede na velikost naše Špranjevine … skoraj ni udaril mimo. :)

 • Share/Bookmark
 

Avtor Siničica, zapisano 23.03.2013 ob 10:03 pod Mineštra, Mulci, Pišem božičku, Siva pot. Preskočite na konec in napišite komentar. Pinganje je trenutno onemogočeno.

8 odgovorov na “Test Renault Espace ali ko v avto spraviš vse mulce, dvoje sanke in še kaj”
 1. Željko - figolino - 24.03.2013 ob 09:59

  Pozdravljena,

  To je avto, ki mu rečeš enostavno kapo dol. Mi imamo doma scenica letnik 2002 in včeraj smo se peljali štirje v njem (2 odrasla in 2 otroka v sedežih) in še sam nisem verjel da bo šlo – notri smo zbasali še posteljo 140×200cm in dve veliki vreči stvari iz trgovine. Cel žur. Ati je bil ponosen. Mimogrede, ko sem dal srednji sedež ven, sem ugotovil koliko je še predalov in prostora spodaj. Neverjetni so ti avtomobili. Vsekakor drži tista fraza: enkrat enoprostorec, nikoli več avto.

 2. Damir - 24.03.2013 ob 14:14

  Imamo ze drugega espace, in garantiran da ni boljsega druzinskega avta.kar je pa najbolj pomebno je pa to,da Ima 5zvezdic varnosti.edina stvar ji pa me moti ,da ni nobene spremembe zadnjih ne kaj let,mislen da je cas za novega

 3. Matjaž - 24.03.2013 ob 15:56

  Z obema se popolnoma strinjam !!! Edini približek Espacu je Trafic, pa vendar je razlika v tem da je Trafic bolj kombi kot osebno vozilo kar velja za Espaca. Edino kar se ne strinjam z vama je da bi ga bi bilo posodobiti ! Iz izkušenj dobro vem da če pri Renaultu nekaj izboljšujejo, to po defoltu še bolj pokvarijo in potem kar nekaj časa rabijo da spet zadevo spravijo v red (tukaj imajo pa dolgo “lajtngo”). Kar se same karoserije tiče je bolje da jo pustijo popolnoma na miru, izuzem mogoče kakšen kozmetični popravek da popestri stari izgled in pa izboljšave motorja, predvsem na temo vzdržljivosti, pa bo zadeva čisto OK. Bil sem že lastnik Sharana, Alhambre in Chryslerja, pa moram reči da je to že tretji Espace katerega imam in bo tudi naslednji naš novi avto Espace, če se le kvalitetno ne pokvari, ker če malo “potenciram” so ostali kot traktorji, vsaj kar se udobja tiče< pa mi verjemite da sem že veliko videl, vozil in preizkusi.

 4. Nordstar - 24.03.2013 ob 18:26

  Matjaž, na koliko let pa menjaš avto? Sam sem mnenja, da če avto ni dober za 10 let, potem je zanič. Za dve leti je pa vsak dober.

 5. Matjaž - 24.03.2013 ob 20:19

  Odvisno od kilometrov, ponavadi 3-4 leta, glede na dejstvo da delam 30-40 tisoč km na leto. Običajno pa kupim tudi 2-4 leta starega in še če na to dodam da nisem več rosno mlad, si lahko izračunaš približno koliko sem jih že zamenjal svojih, ter občasno vozil tudi od drugih lastnikov. Ja se nabere.

 6. Matjaž - 24.03.2013 ob 20:27

  Nordstar, sem se malo poglobil in mislim da jih je bilo med 20-25, ker so bili štirje popolnoma novi iz salona ali pa testno vozilo, katerega pod mojimi pogoji ravno tako tretiram kot novo.

 7. Nordstar - 24.03.2013 ob 22:10

  U madonca. Si pa kar dober potrošnik :) Jaz si ne morem privoščiti takih menjav, zato vozim kripo, dokler ne začne razpadati.

 8. Matjaž - 24.03.2013 ob 22:24

  Nordstar, ja saj si je tudi jaz ne bi mogel, če ne bi bilo to za službo, kjer je večina stroška povrnjena, mi pa verjami ko prevozim z njim150 tisoč km na nekaj podlage, da je avto na zunaj in znotraj lep in ohranjen (lepo skrbim za njih), ni pa več 100 % na cesti in služba ne sme trpeti, ker posledično tudi finance. Če pa temu ne bi bilo tako bi pa verjetno tudi jaz vozil kaj takega kot ti, le da bi si verjetno omislil kako zamenjavo po približno 7 letih starosti ali ko se pričnejo obetati kakšni večji stroški za popravila. To je tako kot pri rojstnih dnevih, kdaj pogruntaš da si star, ko svečke na torti stanejo več kot sama torta.

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Strani

 • Nazadnje počvekano

 • Arhiv