Špranj'ca

Razpoka v času

Dvojka

16.12.2010

Junior je klical. V solzah. Fasal dvojko pri slovenščini. Okej, dvojka ni cvek. Je pa dvojka! Pa tudi to ne bi bil cel svet, če ne bi – ah, kako tečno in nemogoče od naju – s Prisrčnim zadnje tedne ornk nabijala, da je v šestem razredu, kjer je …  učenje že nujnost.

Junior pa je gladko kimal z glavo, prisegal, da se (bo) uči(l)  – in se ni, razen, kadar sem zagrozila s spraševanjem - in trdil, da je to vse skupaj izi in vse zmore in ah in … In do zdaj mu je kar šlo in ker mu je šlo, se ni sekiral. Jp, je že tako, da če ugotoviš, da ti gredo testi in zlogi in formule in vse skupaj od rok takole po levi strani, bi bil neumen, če bi se učil. Če pa se ni treba! Če pa ti vse gre! … hm, mnja, v 3. razredu mogoče, še v 5. mogoče! Z občasnimi skoki v knjigo, glih zato, da veš, da jo imaš. In je šlo – levo, desno, vijuganje … do … hja, do 6. razreda, a ne? Ko je knjiga preobsežna, da bi jo samo pobožal s pogledom in tako vsrkal vse, kar potrebuješ za odlično oceno. (In priznam, tudi midva s Prisrčnim sva mičkeno zaspala, ko pa je vse šlo tako po maslu … )

Dvojka. Okej, kaj zdaj?

Jasno, da sem najprej malo penila. Ej, okej, potolčte me do konca, kako nemogoča mati sem. Ampak “mami, dobil sem dvojko” mi pač dvigne pritisk. Sploh, ker sem včeraj – pa predvčerajšnjim, pred-predvčerajšnjim in še premnoge …včerajšnjim vprašala: domača naloga, učenje? … In je bilo zaklinjanje, da je vse. Pa ni bilo.

Potem sem mu povedala, da sem razočarana, vendar verjamem, da ne tako močno, kot je nad sabo. In potem sem ga vprašala, kaj zdaj? Kaj bo naredil, kdaj in kako?

Najprej – učiteljica je … Me ne zanima, sem rekla, ne zanima. Točke ti nihče ni zbijal zaradi zelenih las ali strganih hlač, pač pa zaradi nepravilnih odgovorov. Ja, je rekel …

Jok je utihnil, odgovori so postali suvereni. Javil se bom, popravil v torek … Okej, kiks storjen, plan dela se ustvarja, zdaj pa samo še izvedba. Juhej, gremo naprej.

Morda pa bo. Morda pa je to njegovo letenje (beri šlepanje) končno naletelo na eno fajn steno?

Stene so nujne. Učijo nas, kako leteti, da nehamo upati na to, da se ne bomo kam zaleteli s kar najmanj truda, pač pa da je potrebno za letenje garati. Da nič ne pride podarjeno. Uf, težke lekcije. Tudi za naju s Prisrčnim, ki učiva mladiča živeti na tem svetu.

 • Share/Bookmark
 

Avtor Siničica, zapisano 16.12.2010 ob 15:34 pod Brskanje, Grrrrrrrrr, Mulci. Lahko napišete komentar ali naredite trackback s svoje strani.

5 odgovorov na “Dvojka”
 1. majcha - 16.12.2010 ob 16:59

  Ja, take “šole” so ponavadi najbolj učinkovite. Lahko milijonkrat rečeš, pa se bo naučil šele, ko se bo zgodilo.

 2. M - 16.12.2010 ob 19:25

  Mah, a veš, jaz sem pa letos prav čakala, da bo padlo kaj podobnega. Čist res. Noben (vsaj noben moj) mulc ni za vse predmete tak, da bi samo na pol ušesa poslušal v šoli, pa bi pol nosil domov same 4 in 5. In če mi doma nosove tiščijo samo v glomazne knjige o duhovih in džinih in podobne traparije, … Pa sem jih dočakala – pri obeh z ocenami eno treznitveno (enkrat 3 pa enkrat 2). Juhej, dovolj zgodaj in s tem še dovolj časa za učinke treznitve. Ja seveda, najprej je šola in dokler šola ni ok, drugega ne more biti na sporedu – klasika.
  Trenutno še vedno drži in smo praktično “back to normal”.
  Hihi, zakaj bi bilo pa v Špranjici bolje kot drugod? :D hec

 3. siničica - 17.12.2010 ob 09:36
  siničica

  M, tudi jaz. Ker sem vedela, da slej ko prej bo, nisem niti toliko v paniki, samo presenečena, kje se je to zgodilo. Slovenščina, hmnja, kjer ni bilo nikoli težav, ker jo “šteka”. Bolj sem pričakovala kakšno zgodovino ali podobno, kjer je snovi toliko, da je knjiga sama sebi debela :) )))
  Ampak, gremo naprej :) Edino, kar me zdaj baše, je, koliko svoje energije zdaj vložiti v to, da se bo mulc začel učit. A narest urnik, a nekje zapisat dogovore, al … z nim se gotovo ne bom učila. Ker tega ne potrebuje. Ne rabi razlage, ker ne bi razumel, rabi eno dihanje za ovratnik, da bo ždel za tisto bemtišno knjigo.
  Kazen je zelo jasna – dokler ne popravi, nima nobenih dodatnih multimedijskih dejavnosti :) Zdaj pa je odvisno od njega – a bo popravil v ponedeljek ali …

 4. hali - 17.12.2010 ob 11:59
  hali

  Jap tako je to, na žalost ampak tudi našega devetošolca je v šestem stresla ena trojka. Smo tudi imeli krizni štab :-) Ampak ja, pol nekako zaštekajo, d aje konec zabušavanja. No, letos je dobro štartal, razen pri mat je spet padal prva trojka, pa je bilo malo prepovedi, pa je popravil s 5. Se mi zdi 8 to rečem samo potiho, pa trkam na les), da je zdaj malo zaštekla, da šola ni hobi, da je to v bisvtu “služba”, letošnje oceno so zaenkrat lepe in jaz srečna :-)

 5. akvarij - 19.12.2010 ob 17:17
  akvarij

  Oh, vidim, da je povsod isto.
  Po drugi strani pa me veseli, ker vidim, da so še starši na svetu, ki se ne učijo namesto svojih otrok.
  Ker! Kakšen očitek sem slišala od hčere lani (ko je bila v četrtem); da se mame njenih sošolk vsak dan z njimi učijo! In da jim berejo, da si potem punce lažje zapomnijo! Jaz pa, grda mama, jo samo preganjam, naj se gre učit!!!

Na vrh

Komentiraj
Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Večja pisava Manjša pisava
 • Strani

 • Nazadnje počvekano

 • Arhiv